Szukaj na blogu

wtorek, 12 listopada 2013

RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM

Ravioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich  samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) 
Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) 
Makaron z ... makaronem?! 
No tak, moi domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji...



Składniki:
  • op ravioli 250G (u mnie  z mięsem, ale równie dobrze smakują bezmięsne)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • odrobina bazylii
  • koperek
  • oliwa
  • łyżka mąki

Wykonanie:
Ravioli ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić.
Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane ravioli przełożyć do sosu. Podawać z makaronem.



1 komentarz:

  1. pyszne , ja zrobilam ravioli z serem ale nie podawalam z makaronem zjadlam tak jak na telezu pokazane.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF