Szukaj na blogu

środa, 13 listopada 2013

OTRĘBOWY CHLEBEK Z ZIARNAMI

Zdrowy chlebek z dużą ilością błonnika. 
Smakuje szczególnie ze świeżym masłem ...




Składniki:
  • 220 g mąki chlebowej żytniej
  • 1/3 szklanki otrębów  owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oliwy 
  • ok 300 ml wody


Wykonanie:


Zrobić rozczyn. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i dodać około 5 łyżek wody. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, siemieniem lnianym, słonecznikiem. Dodać wyrośnięty rozczyn, oliwę, wodę i wyrobić. Ciasto nie będzie zbyt gęste. Miskę  odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę keksówkę wysmarować oliwą. Moja jest dość szeroka więc chlebek nie wyszedł zbyt wysoki. Przełożyć wyrośnięte ciasto do formy i znów odstawić na 1 godzinę. Piec w temp. 180st ok 45 minut.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF