Szukaj na blogu

sobota, 23 listopada 2013

MINI GALARETKI DROBIOWE

Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa  i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę.




Składniki:

  •       3  udka kurczaka
  •       2  marchewki
  •       kawałek selera 
  •      1 pietruszka
  •       kawałek pora
  •       sól
  •       pieprz
  •       6 łyżeczek (płaskich) żelatyny
  •       kilka ziaren ziela angielskiego
  •       2 liście laurowe
  •       3 jajka
  •       mała puszeczka drobnego groszku
  •       natka pietruszki
  •       czerwona papryka konserwowa
  •       3l wody

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając pojemniki do końca galaretą. 
Taką galaretę możemy wg uznania sporządzać albo w jednym dużym naczyniu albo (ja zazwyczaj tak robię) w mniejszych pojemniczkach np. po jogurcie.






5 komentarzy:

  1. Jak ładnie zrobiłaś te galaretki, aż zachęcają do zjedzenia, lubię tak ładnie podane potrawy.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, staram się tylko światło już o tej porze roku nie takie, zwłaszcza gdy się ma zwykłą cyfrówkę :( ale staram się pichcić apetycznie i fotografować apetycznie :-) pozdrawiam!

      Usuń
  2. czy musi byc 3litry wody? na 3 udka kurczaka,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość wody jest tutaj rzeczą najmniej istotną, umowną powiedziałabym :-)) Wody można użyć tyle, aby przykryła nam mięso i warzywa.

      Usuń
    2. z wlasnego doswiadczenia powiem ze ilosc wody w tym przepisie jest b,istotna,im bardziej rozcienczony wywar tym mniej smaczna bedzie galaretka .

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF