Szukaj na blogu

czwartek, 21 listopada 2013

KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "polskich" zup :) 
Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa.








Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 3 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • odrobina cukru
  • 1 serek topiony 100g śmietankowy
  • łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy)
  • natka lub koperek


Na pulpety:

  • 500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób)
  • 1 jajko
  • trochę kaszy manny
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:


Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz nasz serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie  warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru. Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę, bo lubię jak jest delikatna w smaku. Całość posypuję sporą ilością zielonej natki lub koperku. Podaje z drobnym makaronem. 



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF