Szukaj na blogu

środa, 20 listopada 2013

CEBULOWY CHLEB Z GARNKA

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek,  jednak jego wypiek nie jest  moją mocną stroną :( 
Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. 
Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.
Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. 
Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo 
z chrupiącą skórką ... 
Za kilka dni próbuję następny przepis :)




Składniki:
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej 
  • ok 400 ml cieplej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki usmażonej na maśle cebulki
  • 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu
  • łyżka oleju
Wykonanie: 


Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać  około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki: sól, olej, usmażoną cebulkę i ulubione ziarna. Wszystko ponownie wyrobić mikserem, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około godzinę. Ja ustawiam miskę na ciepłym grzejniku lub wkładam do piekarnika ustawionego na min. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie (użyłam znowu haka w mikserze) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę.
Piekarnik nastawić na  230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Garnek (lub naczynie) wstawiamy przykryte pokrywką lub zabezpieczone folią aluminiową. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę lub folię i   spryskujemy piekarnik wodą, co spowoduje,że skórka będzie chrupiąca. Upieczony chleb wyjmujemy z garnka i  studzimy  na kratce.















4 komentarze:

  1. Wygląda bajecznie :)
    Ja uwielbiam piec chleb w domu, i to prawda - żeby wyszedł, zdecydowanie potrzebuje czasu i spokoju... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na ten chlebek.Jak zjemy z czarnuszką to upiekę Twój. Tylko nie wiem czy na zakwasie będzie ok. Myślę, że tak - będzie najwyżej dłużej wyrastał.
    Pozdrawiam niedzielnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę Danusiu, że na zakwasie będzie jeszcze lepszy :-) pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  3. Ja uwielbiam piec chleby w garnku!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF