Szukaj na blogu

piątek, 4 października 2013

TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE

Nie wiem jak to się stało, że nie zamieściłam dotąd przepisu na tradycyjny bigos, który wszyscy tak lubimy :-( jakoś uszło mojej uwadze ... ale już naprawiam zaległości :-) 



Taki bigos "chodził" na mną od kilku tygodni, ale nie jest to potrawa, którą gotuje się w środku lata. Wtedy zazwyczaj korzystamy z młodej kapusty i robimy szybkie, letnie bigosiki. 
Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?

Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami.
 Mój jest następujący ...


Składniki:

  • 1.5kg kiszonej kapusty
  • 1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)
  • grzybki suszone wcześniej namoczone
  • 2 peklowane golonki
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska - dowolne)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • łyżeczka majeranku
  • ew.przyprawa do bigosu
  • słodka papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do podsmażenia



Wykonanie:

Golonki ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do garnka ( ja wlewam także i sok z kapusty) zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut. Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą do bigosu, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płynu mamy mało, uzupełniamy go odrobiną wody pozostałej po gotowaniu golonki.




1 komentarz:

  1. Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy najbardziej na kompozycji wszystkich składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często. Też polecam takie trochę inne rozwiązanie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF