Szukaj na blogu

środa, 9 października 2013

PLACUSZKI NA KASZCE MANNEJ

Takie placuszki to wspaniała alternatywa dla naszych popularnych naleśników, i śmiem twierdzić, że zdjęte prosto z patelni są smaczniejsze :-) ...niezbyt słodkie, lekko chrupiące, rewelacyjne! 
Niestety, w przeciwieństwie do naleśników,  odgrzewane po jakimś czasie, nie smakują już tak super. 
Także polecam upiec i zjeść "na świeżo" ... pychotka! 
Z dżemem, powidłami, świeżymi owocami lub śmietaną - tak jak lubimy :)




Składniki:
  • 3/4 szkl. kaszy manny (grysiku)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 szkl. mleka szklanki mleka
  • 2-3 krople aromatu cytrynowego
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju do ciasta 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

W misce połączyć wszystkie składniki. 
podobnie jak przy naleśnikach odstawić ciasto na ok. pół godziny. Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące, prosto z patelni ... z ulubionymi dodatkami :) Smacznego!




2 komentarze:

  1. A ta kaszka ma być sucha czy ugotowana? Bo nie wiem...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF