Szukaj na blogu

czwartek, 3 października 2013

MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA

Kurczak tikka masala to bardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... 
Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję sobie sprawę, że przepis odbiega od oryginału i podanie takiego "niekompletnego" przepisu pewnie zaraz wywołałby burzę nieprzyjemnych komentarzy... typu: jak to: tikka masala bez imbiru, kuminu?? 
Jak to tikka masala bez przyprawy garam masala? 
Niestety nie wszystkie przyprawy są zawsze pod ręką, a i nie wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :)

Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)





Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 cebule
  • puszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chilii
  • słodka papryka
  • cukier
  • ostra papryka
  • curry
  • kolendra
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • olej


Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojone w piórka, podsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone papryczki chilii. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita.





2 komentarze:

  1. I słusznie, dostosowanie smaku do własnych upodobań to podstawa. Ja uwielbiam tikka masalę, ale właśnie z kuminem, z imbirem, z garam masalą... i sama robię pastę tikka. Dawno już nie robiłam. Narobiłaś mi smaku na takie rozgrzewające danie.
    Ale totalnie mnie zaskoczyłaś podając danie z makaronem. Tak jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten makaron to na prośbę moich 2 panów :-) pasuje czy nie pasuje - lubią tak :-) i niestety nie przejdzie tu żaden razowy, pełnoziarnisty ... o niee :( no cóż... życie! Są gusta i ... gusta :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF