Szukaj na blogu

sobota, 28 września 2013

PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM



Delikatne pulpety, ciągnący ser w środku, sos pieczarkowy ze świeżym koperkiem - takie zestawienie  zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :) 



Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 250 g pieczarek
  • 1  cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • koperek
  • śmietana 18%
  • 50g startej mozzarelli


Wykonanie:

Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego sera
Na talerzyk wsypać  mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę rosołową. Chwile pogotować, aby wywar nabrał smaku, po czym i na gotujący się bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a bulion zostanie wykorzystany do sosu.
Czas na sos. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę dodać do cebuli, smażyć całość mieszając. Dodać sól, pieprz. Zalać bulionem od gotowania pulpetów i gotować  na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie wlać śmietanę uprzednio zahartowaną, zagotować, posypać koperkiem lub natką. Podawać z kaszą.



2 komentarze:

  1. Pyszne:)U mnie dziś karczek z pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karczek też pyszny, tylko ten w UK nie smakuje tak dobrze jak ten w PL ... niestety :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF