Szukaj na blogu

poniedziałek, 2 września 2013

POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z TORTELLINI

Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie :) 
Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów. 
Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorków :)
Dodatek małych pysznych tortellini wzbogaca smak zupy, jest przez to bardzo sycąca.


A potrzebujemy do niej:
  • 1kg pomidorów
  • 2l bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • odrobina oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%

op. 400g tortellini o dowolnym nadzieniu




Wykonanie:

Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Lubię pestki w zupie, ale nie bardzo odpowiadają mi pływające skórki, dlatego zawsze w tej sposób ściągam skórkę z pomidora. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę (można użyć blendera). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i oregano i podsmażamy całość ok 5-10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem. Na talerz wykładamy kilka tortellini i zalewamy je zupą.




 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. bo pomidorówka to chyba to ma do siebie, że nie sposób jej ... nie lubić :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF