Szukaj na blogu

piątek, 27 września 2013

MÓJ COLESŁAW

Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek w UK. 
Składa się tylko z dwóch składników: poszatkowanej białej kapusty i marchewki (i oczywiście przypraw).  Niestety ta oryginalna nie smakuje mi, zbyt dominuje w niej octowo-słodki smak ... ale taka domowa to pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia.




Podstawowy przepis jest następujący:

Składniki:

  • biała kapusta
  • marchewka
  • mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • natka lub koperek

ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...

Wykonanie:

Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem (ja biorę pół na pół), dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru pudru  i trochę soku z cytryny. Sos mieszamy i zalewamy nim warzywa. Posypujemy natką lub koperkiem, mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 1h.
Nie podaję dokładnych proporcji na przyprawy, gdyż wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Niektórzy wzbogacają smak sałatko dodatkowo ostrą musztardą lub chrzanem.



3 komentarze:

  1. Walijskie tzn , że jesteś z Walii? :) Jeśli tak, to zapraszam do siebie na bloga, chcemy zorganizować spotkanie blogerów z UK. Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna surówka,lubię i robię taką lub z małymi modyfikacjami:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF