Szukaj na blogu

środa, 4 września 2013

KASZA MANNA Z JEŻYNAMI

Uwielbiamy albo ... mamy uraz z dzieciństwa :) 
Taak ... kasza manna wywołuje takie skrajne emocje.
Osobiście bardzo lubię - pod wszelką postacią. 
Dziś jako prosty i pyszny deser: najzwyklejsza na świecie kasza manna ugotowana na mleku + owoce. Dowolne. Ale wg mnie jeżyny lub jagody do kaszki pasują wyśmienicie. 
U mnie dziś te pierwsze jako pyszny dodatek do kaszki.


Składniki:


  • pół litra mleka,
  • 10 łyżek kaszy manny
  • jeżyny
  • 2 łyżki cukru ( do kaszki)
  • 1 łyżka cukru (do jeżyn)















Wykonanie:


Odlewamy pół szklanki mleka, resztę gotujemy w garnku. Do gotującego mleka dodajemy dwie łyżki cukru. Do mleka w szklance wsypujemy 10 łyżek kaszy i mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy kaszę ze szklanki i mieszamy. Gotujemy mieszając około 3 do 5 minut, aż kaszka będzie gęsta. Do osobnego rondelka wsypujemy jeżyny z łyżką cukru i 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Syropem z owocami polewamy kaszkę.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF