Szukaj na blogu

niedziela, 1 września 2013

JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Wrzesień kojarzy mi się zawsze z jesienią, która zbliża się wielkimi krokami, a jesień kojarzy mi się zawsze z przepysznym leczo, faszerowaną papryką i ciastem śliwkowym 🌼 
Korzystając z pysznych, polskich, dojrzałych węgierek upiekłam proste, ucierane ciasto - takie sobotnio-niedzielne do popołudniowej kawki 😋

Zapach ciasta i smak węgierek przywołał wspomnienia rodzinnego domu ...



Składniki:
  • 1 kostka Kasi
  • 5 całych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • ok 1 kg śliwek węgierek
  • cukier waniliowy


Wykonanie:

Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników.  Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 45 minut.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF