Szukaj na blogu

sobota, 21 września 2013

BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI

  • Bardzo lubię babki i lubię suszoną żurawinę :) 
    Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i upiec babkę z żurawiną. Dla urozmaicenia, i żeby nie wyszła zbyt sucha, dorzuciłam kilka pokrojonych moreli z puszki. Przepis jest prosty i szybki. 
    A babka bardzo smaczna, pachnąca skórką cytrynową i żurawiną.... super do popołudniowej herbatki :))



Składniki:

  • 2 całe jajka
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 70 g stopionego masła
  • ¼ szklanka oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • kilka moreli z puszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny (ew. aromat cytrynowy)
  • ok. 100g suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem do białości, następnie dodajemy skórkę otartą z jednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF