Szukaj na blogu

środa, 14 sierpnia 2013

ZAPIEKANKA Z KASZANKI, ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY KISZONEJ

Kolejny przepis z kaszanką w roli głównej, którą serwuję u mnie w domu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację. Proste i smaczne danie. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom kaszanki :))


Składniki

  • ziemniaki
  • kapusta kwaszona (dość kwaśna)
  • kaszanka
  • cebula
  •  ser żółty
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Nie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem.


Wstawiamy do piekarnika na 180st, na około pół godziny.







7 komentarzy:

  1. nie wpadłabym na to ale wygląda cudownie!

    co powiesz na kulinarne rozdanie u mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, nie ma problemu :-) ciesze się, że się podoba - a jak jeszcze będzie smakowało, to super! rozdawaj... rozdawaj ;-) pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. taka zwyczajna... prościutka.. ale naprawdę bardzo smaczna :-)

      Usuń
  3. Świetny pomysł, uwielbiam kaszankę! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. nie spotkalam sie jeszcze z taka wersja podania kaszanki:)ciekawy pomysl:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF