Szukaj na blogu

środa, 21 sierpnia 2013

SEROWE CIASTECZKA Z JABŁKAMI

Bardzo smaczne ciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu 😊 
Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment. 
Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe, jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia!




Składniki:
  • 250 g twarogu
  • 250 g prawdziwego masła
  • 250 g mąki
  • kilka łyżek cukru pudru do posypania ciastek
  • 3-4 jabłka

Wykonanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna.




 Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem.



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF