Szukaj na blogu

niedziela, 11 sierpnia 2013

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO

 Przepis na roladki z mielonego mięsa od początku ujął moje serce  💗
Jest bardzo prosty i czułam że wyjdzie pyszne danie obiadowe.
 A, że miałam sporo zamrożonej mielonej łopatki - czekałam tylko na wolny dzień, żeby "pobuszować" w kuchni 💪
Przepis oczywiście można dowolnie modyfikować 😉


Składniki:

  • 700g mielonej łopatki
  • przyprawa do mielonego
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • majeranek
  • bułka tarta
  • boczek
  • ogórek kiszony
  • boczek wędzony
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • masło sklarowane

Wykonanie:

Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i słodką paprykę. Dosypujemy 2-3 czybate łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę. Pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej lub aluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat 5-7 mm, dzielimy sobie nożem na kwadraty. 




Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli.




 Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy każdą w bułce tartej i smażymy na sklarowanym maśle (oliwie, oleju) z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ roladki miałam dość spore i bałam się, że chwila obsmażenia ich nie wystarczy, po usmażeniu na patelni, przełożyłam je do naczynia żaroodpornego, na każdym z nich ułożyłam wiórek masła, przykryłam folią aluminiową i wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 190st na ok 20 minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.



Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty ...








5 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wyglądają. Już już dawno takich nie robiłam. Ja robię z ogórkiem, marchewką i papryką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz.. a ja tyle lat żyje na tym świecie i... robiłam po raz pierwszy :-)Następnym razem pokombinuję z innym "wsadem".

      Usuń
  2. A ja nie robiłam ani razu. Kupiłam łopatke i jutro je zrobię. Chciałam podać z frytkami ale ugotuję ziemniaki w mundurkach

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Helenko a w Anglii pod jaka nazwa kupie lopatke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem szczęściarą, bo pracuje w delikatesach, gdzie mamy dostęp do polskiego mięska. Ale wcześniej kupowałam u angielskich rzeźników po prostu "pork" pokrojony w kostkę (tak jak nasze gulaszowe) i mieliłam. A łopatka po angielsku to zdaje się "shoulder". Pozdrawiam :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF