Szukaj na blogu

piątek, 16 sierpnia 2013

BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA

         
Bogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, 
z ziemniakami lub kluskami.
Ze względu na dużą zawartość mięsa, ta aromatyczna zupa  rodem z wegier
jest bardzo pożywna i sycąca.
Dobry pomysł na obiad bardziej zimą czy jesienią niż latem, 
bo wspaniale rozgrzewa. 
Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... 😉
Wspaniałe danie jednogarnkowe. 


                   Składniki:
  •         ok. 600 g łopatki
  •          2 marchewki
  •          2 pietruszki
  •          2  cebule
  •          2 ziemniaki
  •          czerwona papryka
  •          4 łyżki przecieru pomidorowego,
  •          1 łyżka pikantnego ketchupu,
  •          3 łyżki oleju
  •          liść laurowy
  •          ziele angielskie
  •          sól, pieprz czarny
  •          mielona papryka chili
  •          bulion




Wykonanie:

Mięso kroimy w  kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę, i dusimy przez ok. 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso  z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru. Posypujemy koperkiem. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF