Szukaj na blogu

niedziela, 28 lipca 2013

TOSTY Z PATELNI

Tosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu   jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami i smażone na patelni :) I kilka dni temu nastąpił powrót do dzieciństwa. Mamo, może zrobisz tosty z patelni? - usłyszałam... :) 
Nie minęło 20 minut jak dwa talerze gorących kanapek stały na stole.
 Może... tak nie do końca zdrowe, nie całkiem niskokaloryczne, ale co tam! Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? :-)





Składniki:

  • kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj")
  • jajka
  • szynka
  • pomidor
  • ser zółty lub ser tostowy w plasterkach
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki chleba obtaczamy w jajku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Lekko podsmażamy z jednej strony, odwracamy na drugą stronę i teraz na stronę podsmażoną kładziemy szynkę, pomidor, (lub inne dodatki) lekko solimy, pieprzymy i przykrywamy startym na oczkach serem lub serem tostowym w plasterkach. Patelnię przykrywamy, aby ser ładnie się roztopił i całość smażymy ok 3-4 minuty na małym ogniu.



Bo czasem smak tkwi w prostocie ...

2 komentarze:

  1. często takie robiłam jak nie miałam piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF