Szukaj na blogu

sobota, 20 lipca 2013

JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA

Szybkie ciasto bez pieczenia. 
Nie wymaga dużego nakładu pracy, 
skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :))



Składniki:
  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek
  • 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej)
  • 1 galaretka morelowa (na wierzch)
  •  puszka moreli
  •  herbatniki lub biszkopty
Wykonanie:

Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę (proszek). Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
Na dnie formy (ja użyłam keksówki) układamy herbatniki, a następnie jabłka wymieszane z galaretką. Na wierzch układamy morele.




Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przygotowujemy galaretkę morelową w trochę mniejszej ilości wody niż przewidziano na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylać ją na masę jabłkową. 





Schłodzić w lodówce - do całkowitego stężenia.



5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, zapraszam ponownie :))

      Usuń
  2. Jabłecznik bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienity jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF