Szukaj na blogu

poniedziałek, 1 lipca 2013

DOMOWE BEZY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Domowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np. niewykorzystane  od ciasta) i poznać kilka sekretnych trików, na ich zrobienie. Ważne jest, aby białka, które ubijamy były mocno słodzone. Oddzielając białka od żółtek, należy uważać, żeby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, możemy wtedy mieć problemy z dokładnym ubiciem białek.
Poza tym ważna jest temperatura suszenia bezów. Bezy suszy się w temp.90-140st, ok 2-3h, przy uchylonych delikatnie drzwiczkach piekarnika.





Składniki na bezy:
  • 3 schłodzone białka
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli
Przybranie:
  • śmietana kremówka 36%
  • galaretka malinowa rozpuszczona w połowie przewidzianej na opakowaniu wody
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Idealnie ubite białka z cukrem mamy wtedy, kiedy spokojnie możemy odwrócić miskę i masa białkowa się trzyma. Nakładamy masę do szprycy lub worka z odciętą końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty: małe kleksiki lub większe - płaskie, jeśli chcemy bezy sklejać po 2 kremem, lub nakładać na nie śmietanę czy owoce (tak jak ja to zrobiłam).








3 komentarze:

  1. Piękne, super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i mam nadzieję, że tak smakowały:) nie próbowałam bo ... nie lubię bezów :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF