Szukaj na blogu

środa, 12 czerwca 2013

JAJKA SADZONE W PARÓWKACH

Trochę niecodzienny przepis na tradycyjne jajka sadzone serwowane o tej porze roku chyba dość często (przynajmniej u mnie). 
Bo chyba nie ma lepszego wiosennego obiadu niż młode ziemniaczki z koperkiem, sadzone jajko, kalafior lub szparagi z bułeczką i kefir...
 niebo w gębie!
A, żeby nie było wciąż tak samo zrobiłam sadzone w cienkich parówkach, które wcześniej nacięłam. Podsuwam pomysł na zwykły obiad w niezwykły sposób serwowany :)))





Składniki:
  • parówki cienkie
  • jajka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek


Wykonanie:


Parówki naciąć przez środek jednak nie do końca tylko tak, aby oba końce zostały nie przecięte. Pomiędzy dwie połówki włożyć wykałaczki z jednej i drugiej strony, żeby uzyskać otwór do którego wpijemy jajko. Otwór rozszerzyć w miarę możliwości. Rozgrzać olej, połozyć parówki, w nacięty środek każdej z nich wbić 1 jajko, posolić, popieprzyć, posypać szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż jajko się zetnie (w ulubiony dla nas sposób).Po usmażeniu wyjąc delikatnie wykałaczki. Podawać ciepłe.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF