Szukaj na blogu

sobota, 22 czerwca 2013

FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM

Frykadelki to trochę inna odmiana standardowych mielonych. 
To takie zrazy tylko, że z mięsa mielonego. 
W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki 😊
Dziś u mnie wersja z pysznym, pieczarkowym sosem ❤

Składniki:

  • 800g mięsa mielonego (u mnie zmielona karkówka)
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 3 jajka
  • 2 cebula (z tego 1 do sosu)
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 300 g pieczarek
  • łyżeczka musztardy
  • śmietana 18% (ilość wg uznania)
  • bułka tarta
  • koperek
  • olej do smażenia

    Wykonanie:

    Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, jajka, sól,pieprz i musztardę.Wyrabiamy. Boczek kroimy w cienkie plastry. Paprykę kroimy na cienkie słupki. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek i paprykę. Zawijamy ciasno w rulon, który lekko spłaszczamy. Ruloniki obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz, na oleju po frykadelkach podsmażamy  1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. Na sos pieczarkowy wykładamy  frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego!




    4 komentarze:

    1. Koniecznie muszę je zrobić tym bardziej że to zdjęcie mnie do nich zachęciło :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Jak dla mnie wyglądają idealnie!

      OdpowiedzUsuń
    3. dziękuję Malwince, Klaudii i annaz za miłe komentarze :-) i zachęcam do wypróbowania przepisu

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj

    Print Friendly and PDF