Szukaj na blogu

niedziela, 16 czerwca 2013

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK - WARIACJA NR 1

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) 
Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. 
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.

Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. 
Ja gotuję w następujący sposób:



Składniki:


  • 1 młoda kapusta
  • 2 laski chudej kiełbasy
  • 200g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do podsmażenia kiełbasy
  • koperek


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem :)


I ta sama wersja bigosu w roku  Anno Domini 2014 ;-) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF