Szukaj na blogu

poniedziałek, 13 maja 2013

TZATZIKI

Grecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej.


Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • op. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy go w lodówce)
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • odrobina soku z cytryny


Wykonanie:

Ogórek zielony kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na oczkach. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na pół godziny, aby ogórki puściły sok. Jogurt solimy, pieprzymy i mieszamy z czosnkiem.Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (do smaku) oraz odciśnięte ogórki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF