czwartek, 9 maja 2013

BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM


  • Ostatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta... 
  • bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. 
  • Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)


  • Ciasto :
4 całe jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
op.skórki pomarańczowej (100g)
  • Lukier:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny 
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto.
 Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem w zależności od upodobań :)




5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna, jakoś nigdy nie piekę babek "poza sezonem" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja lubię mieć babeczke w rezerwie :) zawijam w folię i na pół tygodnia jest domowe co-nie-co do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PYSZNA . POLECAM . jestem łakoma ... znika

    OdpowiedzUsuń
  4. ten kisiel się rozpuszcza w wodzie czy się go wsypuje do masy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kisiel wsypuję się suchy (w formie proszku) do masy.Pozdrawiam

      Usuń

Drukuj

Print Friendly and PDF