Szukaj na blogu

poniedziałek, 13 maja 2013

ŚMIETANKOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI

Taki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację.
 Lekki a zarazem ... pożywny :) Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara... 
Polecam wszystkim miłośnikom makaronów :)


Składniki:

  • ok 3 litrów wody
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 1/2 szklanki  zielonych szparagów pokrojonych na 3cm kawałki
  • 1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1  drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka mąki 
  • 1/4 szklanki chudego rosołu z kurczaka
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 100g serka topionego śmietankowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • świeżo posiekany koperek

Wykonanie:

Zagotować wodę lekko osoloną. Na wrzątek wrzucić pokrojone na kawałki szparagi oraz groszek. Gotować ok. 10 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucić makaron, gotować ok 10 minut, odsączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia cebulki.W miseczce roztrzepujemy łyżkę mąki z kilkoma łyżkami zimnego bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię wraz z  mlekiem oraz dorzucamy serek topiony (można pokroić w kostkę, żeby szybciej się rozpuścił). Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną mąką z bulionem.Solimy, pieprzymy do smaku. Na malutkim ogniu gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do niego wcześniej ugotowany makaron oraz szparagi i groszek. Całość posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Wersja bezmięsna:



A dla mięsożerców - wersja z chudym boczkiem :))





11 komentarzy:

  1. Na pewno smaczny :) Zapraszam do udziału w Akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za zaproszenie, zaraz biegnę skorzystać :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Miłośnicy makaronu mówią super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. bardzo fajne zestawienie, polecam :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. dokładnie :)po takim daniu nikt nie czuje się "przejedzony" :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie kremowe, śmietankowe makarony - i uwielbiam szparagi! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. ten sos z serkiem jest obłędny, a zawłaszcza z kluchami

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF