Szukaj na blogu

czwartek, 23 maja 2013

ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

Śledź w zalewie pomidorowej o lekko słodko-pikantnym smaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia. 
Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :)



Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia 
  • 2 cebule
  • słoiczek koncentratu pomidorowego 200g
  • ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku)
  • mały słoik papryki konserwowej (ok 300g)
  •  łyżeczka miodu
  • słodka papryka
  • szczypta pieprzu
  •  olej do podsmażenia

Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w mleku ok 2h. Następnie kroimy je w paski, pieprzymy i odkładamy do miseczki. Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy w kostkę przekładamy do podsmażonej cebulki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażamy całość ok 5 minut. Doprawiamy do smaku ew.solą lub pieprzem. Studzimy. Zimną zalewę mieszamy z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy na 1h do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków.



9 komentarzy:

  1. oO! to coś dla mnie, bo uwielbiam śledzia pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajna kompozycja smakowa polecam :)

      Usuń
  2. ja też uwielbiam śledzie w takiej kompozycji jak najbardziej mi odpowiadają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często robię śledziki pod różną postacią, jeśli mają tyle zwolenników to muszę opracować i wstawić zaległe przepisy :)

      Usuń
    2. Ryniu uwielbia więc wstawiaj!!:-)

      Usuń
    3. dla Rynia - wszystko! :))

      Usuń
  3. a ile dodać papryki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mały słoik, taki ok 280-300g. Ale jak będzie więcej, nie wpłynie to negatywnie na smak potrawy :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF