Szukaj na blogu

środa, 1 maja 2013

RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BUDYNIEM

Mrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości 😊



A potrzebujemy na nie:

  • opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400 g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręcznie
  • budyń śmietankowy na 0.5 l mleka bez cukru
  • 0.5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • odrobina cukru wanilinowego do posypania rurek
  • 1 jajko

Wykonanie: 


Ciasto francuskie odmrażamy. Ja zazwyczaj przekładam je poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Budyń śmietankowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając 3 płaskie łyżki cukru, i dodatkowo łyżeczkę masła, która sprawi, że nasz budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym budyniem bądź np. bitą śmietaną.



4 komentarze:

  1. Muszkę zrobić bo rurki mam już chyba z 10 lat i zapomnialam że mam :-( Twoje jak malowane!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie dzis "naszło" bo mam w końcu u siebie w sklepie ciasto francuskie (mrożone) więc jest okazja na szybkie co-nie-co do kawy :)

      Usuń
    2. te rurki trzeba szybko jeść bo miękną od kremu i tracą chrupkość

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF