Szukaj na blogu

niedziela, 5 maja 2013

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI



 Smacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek...
Łosoś to tak szlachetna i delikatna rybka, że nie sposób jej nie lubić. 
Staram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole...
Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wody


Składniki:

  • 600 g łososia 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 seler naciowy
  • sól
  • pieprz biały
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • odrobina cytryny


Wykonanie:

Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min.
Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane, delikatnie przekładamy naszego łososia do wywaru i gotujemy ok 20 min na średnim ogniu. Po tym czasie wykładamy łyżką cedzakową na talerz, posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z ulubionymi warzywami.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF