Smacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek...
Łosoś to tak szlachetna i delikatna rybka, że nie sposób jej nie lubić.
Staram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole...
Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wody
- 600 g łososia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 seler naciowy
- sól
- pieprz biały
- liść laurowy
- ziele angielskie
- odrobina cytryny
Wykonanie:
Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min.
Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane, delikatnie przekładamy naszego łososia do wywaru i gotujemy ok 20 min na średnim ogniu. Po tym czasie wykładamy łyżką cedzakową na talerz, posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z ulubionymi warzywami.
Śliczne kolory. Apetyczne danie.
OdpowiedzUsuń