Szukaj na blogu

pi─ůtek, 3 maja 2013

DOMOWY SMALEC

Smalec wkroczy┼é na salony! ­čśŐ
Jedz─ů go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + og├│rek kiszony to pyszna przek─ůska, kt├│rej nie spos├│b si─Ö oprze─ç. 
Zapomnijmy wi─Öc na moment o kaloriach :-)


Składniki:
  • 60 dkg s┼éoniny
  • 2 kie┼ébasy wiejskie
  • 1 cebula
  • pieprz zio┼éowy
  • majeranek

Wykonanie:

S┼éonin─Ö mielimy w maszynce do mi─Ösa lub kroimy je┼Ťli chcemy mie─ç wi─Öksze skwarki. Wk┼éadamy do  garnka i sma┼╝ymy na ma┼éym ogniu.W maszynce mielimy r├│wnie┼╝ wiejsk─ů kie┼ébas─Ö.Cebulk─Ö kroimy w drobn─ů kostk─Ö. Gdy s┼éonina prawie do ko┼äca si─Ö wytopi,dodajemy do niej przekr─Öcon─ů przez maszynk─Ö kie┼ébas─Ö oraz pokrojon─ů cebulk─Ö.Sma┼╝ymy ca┼éo┼Ť─ç ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy spor─ů ilo┼Ťci─ů majeranku i pieprzem zio┼éowym. Gor─ůcy smalec przelewamy do s┼éoik├│w lub innego naczynia.



zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i og├│rkiem kiszonym.... albo... ma┼éosolnym, je┼Ťli jest  akurat sezon :)


3 komentarze:

  1. Moje serce by mi nie wybaczyło takiej dawki cholesterolu :( Szkoda, że nie ma smalcu na oleju rzepakowym - obniża cholesterol, chroni serce, ma dużo omega-3... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to musi być dobre!!!Zrobie tak troszeczkę z boczku.Pamietam ten smak jeszcze z Polski ale to było z 30 lat temu!!!Hi,hi.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety Ewo ... jest baaardzo dobre :)) Mimo, że niezdrowe :-( Ale w końcu jak się je bardzo rzadko, to czy takie aż niezdrowe? :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF