Szukaj na blogu

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań.
Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :)



Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)
  •  cebula 
  • sól, pieprz, 
  • majeranek
  • ząbek czosnku (jeśli lubimy)
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • bułka tarta, 
  • jajko
  •  olej do smażenia


Wykonanie:


Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa mokrymi dłońmi  formować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym...



Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej TUTAJ, którą wszyscy bardzo lubimy :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF