Szukaj na blogu

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM


Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo czasu... a jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-)


Składniki:
  • 1 główka kapusty białej
  • 250g  mielonego mięsa
  • ok 250g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula do farszu
  • 1 cebula do sosu
  • olej 
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek
Na sos:
  • bulion 
  • ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli mamy)
  • łyżka mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanka 18% 
  • cukier – szczypta
  • sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie brytfanki bądź naczynia w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.



Przygotowujemy sos -W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę,dodajemy koncentrat pomidorowy też chwilę podsmażamy, następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.
Zalewamy ułożone w brytfance gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.


 

Podajemy z ziemniakami.



11 komentarzy:

  1. Gołąbki zawsze robi się u mnie na kilka dni, ale i tak je lubię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taak.. jak już siedzieć przy gołąbkach w kuchni to... do bólu! :-)))i na jakiś czas spokój

      Usuń
  2. Dziękuję! Znakomity przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos REWELACYJNY!!!!!Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował. Ja osobiście bardzo lubię sosik pomidorowy :-)

      Usuń
  4. Witam

    Ile tego bulionu trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy ile chcesz mieć sosu, musi porządnie przykryć gołąbki, przynajmniej ja tak robię, bo lubimy sporo sosu :-) pozdrawiam.

      Usuń
  5. Ile mniej więcej wychodzi golabkow z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 8-10szt, zależy jaka masz kapustę i ile farszu będziesz nakładała na każdy liść.

      Usuń
  6. Dziendobry

    I wlasnie takiego przepisu szukalem do dziela

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Print Friendly and PDF