Szukaj na blogu

środa, 17 kwietnia 2013

ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Nikt nie zaprzeczy, że ciasto francuskie jest ciastem pracochłonnym i nie zawsze wychodzi idealnie. Robiłam je kilka razy, ale efekt końcowy nie ukrywam, że pozostawiał wiele do życzenia. Dlatego od kilku lat korzystam z ciasta gotowego, najczęściej mrożonego.  Potrawy z ciastem francuskim to wspaniałe rozwiązanie dla osób nie lubiących spędzać wielu godzin w kuchni. No i zawsze się udają! Można poszaleć układając dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając najrozmaitsze kształty... warunkiem jest tylko dobrze nagrzany piekarnik do 200st - i efekt murowany i to w przeciągu 30 minut :)
Ja dziś szalałam "na wytrawnie" - ostatnio było sporo słodkości :))


Składniki:
  •  opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • cebula
  • jajo do posmarowania ślimaczków
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • trochę majeranku

Wykonanie: 
Cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać odrobinę majeranku, zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC. Dobre i ciepłe, i zimne.



4 komentarze:

  1. Robiłam w weekend w wersji z boczkiem, pyszna i ekspresowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie to jest najfajniejsze, że tak ekspresowo się robi :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bartosz nie mógł się od nich oderwać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF