Szukaj na blogu

środa, 24 kwietnia 2013

PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI

Z kapusty pekińskiej zazwyczaj robimy różnego rodzaju surówki... no bo co tu innego wymyślić? A ja mając w lodówce niewykorzystane 2 główki pomyślałam, że może tak "spłodzić" pekiński bigosik? :)
 jest wędlina, są pieczarki, jest przecier... co więcej trzeba? 
Wymieszać smaki - nic więcej!
 A więc do dzieła!


Składniki:

  • 3szt kapusty pekińskiej
  • 2 kiełbasy podwawelskie lub inna wędlinka zalegająca w lodówce
  • pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
  • 1 marchew 
  • 30 dkg pieczarek
  • cebula lub 1 por
  • sól 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz 
  • papryka słodka i ostra
  • koper 



Wykonanie:

  • Kapustę szatkujemy, następnie wlewamy około szklanki wrzątku i gotujemy.
  • Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę  kroimy w kostkę. Razem z marchewką i pokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut.
  • Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i  dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF