Szukaj na blogu

wtorek, 2 kwietnia 2013

JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ

Kruchy spód, spora ilość pysznych jabłek i kruszonka ... 
cóż chcieć więcej?


Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany ukwaszonej 18%
  • 1 łyżka cukru (do jabłek)
  • 25 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek najlepiej kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych)
  • bułka tarta

Wykonanie:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Rozgotuj je lekko z łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 55 minut w  piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF