Szukaj na blogu

środa, 24 kwietnia 2013

CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I ANANASEM

Potrzeba jest matką wynalazku... mawiają .
I tak było w tym przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! 👀  Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło 😅 Zostałam więc  bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś słodkiego 🍰
Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.
Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ
Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta , które w smaku troszkę przypomina trochę sernik.


Składniki na ciasto:(na tortownicę o średnicy 24 cm)

- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g zimnego posiekanego masła
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.

Składniki na wypełnienie:
- 1/2szkl kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu  śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- aromat waniliowy lub cytrynowy
- 250 g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 500 ml mleka
- 1 puszka ananasów

- łyżka pokruszonych płatków migdałów - do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie:

Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń i kasze manną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać resztę mleka z budyniem i kaszą i  mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić. Powstała masa z kaszki jest bardzo gęsta.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać po trochu do wystudzonej kaszki i ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.. Na koniec dodać pokrojone ananasy i całość wymieszać. Tortownicę ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę. 
Przed podaniem schłodzić.







4 komentarze:

  1. Ciasto własnie się piecze jestem ciekawa jaki będzie rezultat, wygląda na bardzo pyszne a jakie się okaże wszyscy czekamy z niecierpliwością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :) Koniecznie napisz mi proszę jak Twoja ocena ciasta już po konsumpcji :)) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale :) A czy można ananasy zastąpić świeżymy wiśniami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie możesz dodać wydrążone wiśnie :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF