Szukaj na blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

BIGOS CYGAŃSKI

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... to taka szybka i prosta forma obiadu na co najmniej 2 dni 😉 
Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem. Nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... 
cebula 😊
Ale jest pyszny! 
Innowacyjny 👌, o trochę innym smaku ... 
Małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego 
w pysznym pomidorowym sosiku!


Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 0.5 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka, ale może być karkówka lub  szynka)
  • 0.5 kg pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz ziołowy
  • ostra i słodka papryka
  • majeranek (do klopsików)
  • koncentrat pomidorowy (do smaku)

Wykonanie:

Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju.




Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na oleju na złoty kolor.


Kiedy cebula jest już zezłocona, dokładamy pokrojone cienko pieczarki.


Całość doprawiamy dość ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy, i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. Nie musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone(fajnie zaostrzają smak). 
Mieszamy, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i... cóż.... zjadamy z apetytem 😍




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF