Szukaj na blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

BIGOS CYGAŃSKI

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. 
Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... 
cebula :)
Ale jest pyszny! 
Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku!


Składniki:

  • 1kg cebuli
  • 0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka)
  • 0.5kg pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • majeranek (do klopsików)
  • koncentrat pomidorowy (do smaku)


Wykonanie:

Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju.




Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor


Kiedy cebula jest już zezłocona, dokładamy pokrojone cienko pieczarki


Całość doprawiamy na ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 min. Nie musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone(fajnie zaostrzają smak). 
Mieszamy, posypujemy obficie koperkiem i... cóż.... zjadamy z apetytem, a potem... przyrzekamy sobie (jak zwykle)
"Odchudzam się! Już od ... poniedziałku!:)"






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF