Szukaj na blogu

poniedziałek, 4 marca 2013

ZIEMNIACZANE KULECZKI

Z niedzielnego obiadu zostało mi sporo gotowanych ziemniaków. Ponieważ kopytka były w ub.tygodniu, postanowiłam wykorzystać je do ziemniaczanych kuleczek.


Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • odrobina majeranku
  • bułka tarta
  • odrobina oleju


Wykonanie:

Ziemniaki utłuc, bądź przepuścić przez praskę ( ponieważ miałam je z poprzedniego dnia wcześniej podgrzałam je w mikrofali).Cebulkę przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać do ziemniaków, wraz z mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. 
Podawać jako przekąskę z ketchupem bądź jako dodatek obiadowy do mięska.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF