Szukaj na blogu

środa, 27 marca 2013

DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA

Kupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. 
Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się!  😊 Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam ją wypróbować, żeby na święta nie było jakiejś wpadki.
Zastanawiałam się z jakiego przepisu na babę skorzystać... wertowałam... studiowałam... i wybór padł na ten tradycyjny ... Mojej Mamy ❤❤❤
 Pewnie dlatego, że każde święta przywołują u mnie wspomnienie domu rodzinnego, a będąc od wielu lat poza granicami kraju - tym bardziej z rozrzewnieniem wspominam tamten niecodzienny, i jakże cudowny czas.... 


Składniki:

  • 0.5 kg przesianej mąki pszennej (najlepiej luksusowej)
  • 125 g masła
  • 0.5 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)
  • 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią 
  • 5 dkg drożdży
  • 0.5 szkl. mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki)


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30 min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy przekładamy je do foremki





 i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 35 min.




moje ciasto po 25 minutach dosłownie chciało czmychnąć mi z foremki.... :)
 Ja sprawdzam zawsze patyczkiem czy ciasto jest przepieczone, zwłaszcza jeśli jest bardzo wysokie.



A to efekt po wyjęciu z piekarnika.... jestem zadowolona :))))

Potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko.





Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową.



Oczywiście kroiłam ją jeszcze ciepłą.... łakomczuch jestem i tyle 😎





10 komentarzy:

  1. Wyglada cuuuuuuuudownie.Za tydzień będę piekła,a później na swiateczny stoł. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam! :)) zresztą wszystko co mamine ... jest pyszne ;-)

      Usuń
  2. zrobilam wlasnie jest piekna

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyrosla wspaniale i bedzie do sniadanka.dziekuje.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam upiekłam babkę z Pani przepisu jest a raczej była wspaniała pulchna i długo świeża.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu, bardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Ta babka to jedna z moich ulubionych. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Piekłam dzisiaj. Pyszna :) Na pewno jeszcze nie raz ją upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,jak potraktować formę ? Natłuścić,posypać mąka? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Każdą blachę lub foremkę (oprócz silikonowych) smaruję dowolnym tłuszczem i posypuję odrobiną mąki (można również bułki tartej). Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF