Szukaj na blogu

środa, 27 marca 2013

KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM

W czasie, kiedy moja baba drożdżowa wyrastała spokojnie w piekarniku, myślałam co tu szybciutko zrobić na obiad.  
I to był impuls!
 Będą kieszonki schabowe... faszerowane... tym co akurat mam :) czyli farszem szynkowo-cebulowo-serowym.
Przepis nieskomplikowany i nawet początkująca gospodyni z nim sobie poradzi.
Jeśli tylko posiada w lodówce:


Składniki:

  • schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników i naszego apetytu)
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 3 plasterki sera żółtego
  • 4 plasterki szynki
  • 1 spora cebula
  • 1 mała marchewka
  • zielenina


Wykonanie:

Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).



Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).
Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.


Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest to rozbity kotlet schabowy, tylko nieco grubszy i z farszem, także wymaga on trochę dłuższego smażenia. Można także podsmażyć go na patelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku.
A potem już tylko zjadamy nasze kieszonki z tym co lubimy... np. purre ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym czy papryką konserwową.



a to już moja wersja obiadowa, z mizerią... dla syna, który może ją jeść do wszystkiego :)))






5 komentarzy:

  1. Mmm... cóż za wspaniały pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, bardzo mi miło :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem coś, co powstaje z niczego, okazuje sie być pysznym daniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki wlasnie czegoś takiego szukalam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cieszę się, że takie coś znalazłaś właśnie u mnie :-) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF