Szukaj na blogu

wtorek, 26 marca 2013

GRZYBOWA

Stwierdziłam ostatnio, że posiadam jeszcze sporo suszonych grzybków, w które zaopatruje mnie rokrocznie rodzinka w Polsce. 
A jak są grzybki to gotuje się albo bigos, albo zupę grzybową. 
Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową.





Składniki:

  • suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)
  • 1  marchew
  • 1 pietruszka
  •  kawałek selera
  • 2 małe cebule
  •  liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • łyżka mąki pszennej
  • słodkiej śmietany 30% 
  • masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać bulion po ugotowanych grzybach, przesmażone grzyby z cebulą. Gotować wszystko ok 20-30min. Łyżkę mąki rozrobić w odrobinie wody - zaciągnąć naszą zupę. Żeby złagodzić smak zupy grzybowej i sprawić, żeby była aksamitnie delikatna, nie zważając na kalorie :) dodaję do niej zawsze śmietankę 30%. Posypać natką.
Serwować z makaronem (fajnie pasują łazanki lub drobne nitki rosołowe) lub czystą - bo zupka jest dość gęsta.










6 komentarzy:

  1. O jej, ale pysznie wygląda...jeszcze ten koperek do tego! Mniam! Dawno już nie jadłam pieczarkowej, więc chyba czas na nią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja kocham wszystkie zupki, mogę je jeść na śniadanie, obiad, kolację... :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląsa i smakuje... Polecam ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobnie zupę grzybową. Jest przepyszna. Nigdy nie dodaję rosołu żeby nie utracić cudownego aromatu grzybów. Raczej też nie dodaję zielonej pietruszki (domownicy nie lubią).
    Na wigilię podałam zupę z makaronem - gwiazdkami, które wycinałam foremką zabawką mojej córci. Zupa nie tylko smaczna, ale i efektowna.
    Pozdrawiam Gospocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O... z tym makaronem to super pomysł :) A zupka grzybowa jest jedna z moich ulubionych.Pozdrawiam i zapraszam ponownie :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF