Szukaj na blogu

środa, 20 marca 2013

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

Przepisów na łazanki jest bardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną,ba - nawet z papryką! Ja gotuję zawsze łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i pieczarkami - nie mam pojęcia czy jest to "poprawny" przepis... po prostu tak lubimy i taki smak mi odpowiada.
Jeśli mają być daniem wigilijnym, pomijam boczek :) Jak post - to post :))


Tak więc wykorzystuję:

  • opakowanie makaronu łazanki
  • 70 kg kiszonej kapusty
  • 30 dkg boczku
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Makaron gotuję. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną wcześniej  kiszoną kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Na patelni podmażam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony boczek, na końcu dorzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażę kilka minut. Ugotowany makaron odcedzam, odcedzam także ugotowaną kapustę kiszoną. Teraz wystaczy połączyć wszystkie nasze składniki: makaron, kapustę i zawartość patelni czyli boczek z pieczarkami. Doprawiamy wg uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem.



2 komentarze:

  1. Helenko, dziś u nas łazanki. Nie mogłam się oprzeć i skorzystałam z Twojego przepisu, wyszły wspaniałe!!!! xxx
    Moni

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się Moni, że mój skromny blog jest dla kogoś natchnieniem :) xxx

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF