Szukaj na blogu

niedziela, 3 lutego 2013

AKSAMITNA POMIDOROWA Z PULPECIKAMI

Nie znam człowieka na kuli ziemskiej, który nie lubiłby zupy pomidorowej. Są różne wariacje na jej temat... jest czysta, zabielana, z makaronem... ryżem a nawet ziemniakami! 
Ja najczęściej przychylam się do tej z makaronem - moi panowie najbardziej taką lubią. Ale dziś odbiegłam od moich standardów i ugotowałam pomidorówkę z ryżem i małymi pulpecikami.
Wyszła pyyyszna !

Użyłam:

Na pulpeciki:

  • zmieloną  łopatkę (ok 400g)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • odrobinę kaszy manny

Na zupę:


  • sok pomidorowy w kartoniku (jest zdecydowanie bardziej gęsty niż ten w butelce)
  • koncentrat pomidorowy 
  • 3 skrzydełka
  • 2 marchewki
  • pietruszkę
  • łodygę selera naciowego
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • odrobina bazylii
  • śmietankę 18%
  • koperek
Oczywiście w sezonie letnim najlepiej użyć pysznych, słodkich gruntowych pomidorów, ale zimą jesteśmy zdani na przeciery i koncentraty, chyba, że jesteśmy szczęśliwcami i mamy taki swój przecier zimujący w piwnicy :-)


A wyglądało to tak:

Zmielone mięso wraz z przyprawami i jajkiem wyrabiam do uzyskania gładkiej masy. Nie podaję proporcji na pulpeciki, dlatego, że jak już mielę mięso to zawsze robię z niego co najmniej 2 potrawy: dziś były tradycyjne mielone i pulpeciki do zupy bo mięska było sporo.
Skrzydełka wraz z obraną włoszczyzną wkładam do garnka. Zalewam wodą, dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Z mięsa formuję małe pulpeciki i również wrzucam do bulionu.Całość gotuję na małym ogniu ok pół godziny. Następnie wlewam sok pomidorowy i dodaję do smaku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotuję jeszcze chwilkę. Warzywka z zupy wyjmuję i kroję w drobną kostkę, po czym ponownie wrzucam do zupy.Wsypuję odrobinę roztartej w dłoniach bazylii, dodaję zahartowanej śmietanki, aby dodać zupie kremowego smaku i posypuję koperkiem.

Efekt poniżej...








2 komentarze:

  1. Helenko, a czy zupki doprawiasz Maggi czy raczej starasz się używać innych przypraw? Tak z ciekawości - pomidorowa wygląda wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moni, są osoby, które używają Maggi do wszystkiego... ja jedynie odrobinę do rosołu. Mam oczywiście w szafce kuchennej, ale używam mało :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF