Szukaj na blogu

niedziela, 27 stycznia 2013

SAŁATKA A'LA GYROS Z KARKÓWKĄ

Zostałam ostatnio "obdarzona" sporą ilością karkóweczki, i w dodatku polskiej karkóweczki. Na wyspach niestety doskwiera nam brak różnego gatunku mięsa, więc jak jest okazja zamawiamy sobie mięsko w PL. Medytowałam jak ją przyrządzić. A, że był to naprawdę "słuszny" kawałek  jedną część upiekłam z cebulką i pieczarkami w rękawie do pieczenia a z drugiej zrobiłam całkiem przyzwoitą sałatkę :-)



Składniki:
  • karkówka
  • kukurydza
  • ogórek konserwowy
  • czerwona cebula
  • 2 jajka
  • sałata pekińska lub lodowa albo inna chrupiąca
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • przyprawa gyros
  • koperek lub natka


Wykonanie:

Karkówkę i czerwoną cebulę kroimy na drobne paseczki, obsypujemy przyprawą do gyrosa, ew. szczyptą soli i podsmażamy około 20 minut na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ogórek konserwowy kroimy w kostkę.Ugotowane jajka ścieramy na oczkach.Kukurydzę odsączamy. Kapustę rwiemy na drobne kawałki lub kroimy. W salaterce układamy warstwowo:mięsko, ogórek, kukurydzę, sałatę - smarujemy warstwą majonezu i warstwą ketchupu, i ponownie układamy: mięso, ogórek, kukurydzę, starte jajko oraz sałatę... ilość warstw uzależniona jest od wielkości naszej miski i od naszych upodobań smakowych :-)
Chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF