Szukaj na blogu

niedziela, 27 stycznia 2013

PIECZARKOWA (EXPRESOWA) Z LANYM CIASTEM






Zupki, zupki, zupki... to jest to, co tygrysy lubią najbardziej :-)
"Naszło" mnie wczoraj ni stąd ni z owąt jak to się mówi, na zupę pieczarkową. Może dlatego, że nie pamiętam kiedy ostatnio ją jadłam. 
Mimo późnej pory... nie mogłam oprzeć się pokusie i już po pół godzinie zupa smakowicie pachniała w miseczce...




Użyłam do niej:
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • pietruszkę
  • kawałek selera naciowego
  • 2 małe cebulki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 łyżki śmietany ukwaszonej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę starłam na oczkach, seler pokroiłam w paseczki i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim gotowałam do miękkości w bulionie (miałam akurat drobiowy). Na patelni podsmażyłam na łyżce masła drobno posiekane cebulki oraz pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Smażyłam ok 15 minut, następnie przesmażone pieczarki dodałam do gotującego się wywaru. Całość gotowałam ok 10 minut. Na koniec dodałam zahartowaną wcześniej śmietankę. Na talerzu posypałam zupkę posiekanym koperkiem.
Podałam z lanym ciastem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF