Szukaj na blogu

poniedziałek, 28 stycznia 2013

CIASTO JOGURTOWE II

Każdy mój wolny poniedziałek zarezerwowany jest tradycyjnie na ... pichcenie w kuchni. I dziś nie było inaczej, pogoda straszna - wieje i pada, więc tym bardziej miałam ochotę upiec jakieś fajne i lekkie ciasto - na dziś do kawki i na jutro do pracy.
Wybór padł na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami.


Składniki:

  • jogurt naturalny ok 350g
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy


Wykonanie:

Całe jajka miksujemy  z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy kolejno jogurt, mąka, proszek do pieczenia, olej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wychodzi dość gęste. Wylewamy bądź wykładamy je łyżką na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką  tartą.Na wierzch  wykładamy owoce - ja miałam akurat jedynie brzoskwinie w puszce, więc wyłożyłam dokładnie odsączone na sicie brzoskwinie.
Ponieważ uwielbiam ciasta z kruszonką, całość posypałam kruszonką .
Piec około 45 minut w temp.170st.

Po upieczeniu ciasto wyglądało tak:


a to już późniejszy etap przyjemności pieczenia czyli konsumpcja :-)



2 komentarze:

  1. O matko, ale mniamuśnie wygląda :-)! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty mnie siostra wpędzasz w kompleksy :-)SUPER PYSZNOŚCI

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF