Szukaj na blogu

sobota, 5 stycznia 2013

CHLEBEK NA OTRĘBACH

Nowy Rok... nowe postanowienia :)... odżywiać się zdrowiej... mniej kalorycznie...
A, że uwielbiam świeży, pachnący chlebek i jestem wprost od niego uzależniona postanowiłam znaleźć jakiś substytut. I tak wertując stronki w necie znalazłam przepis na dukanowski, beztłuszczowy i niskokaloryczny chlebek.

Składniki

  • ·         8 łyżek otrębów owsianych
  • ·         4 łyżki otrębów pszennych
  • ·         3 jajka
  • ·         100 g chudego twarogu
  • ·         3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • ·         łyżeczka proszku do pieczenia
  • ·         łyżeczka sody oczyszczonej
  • ·         łyżeczka soli
  • ·         łyżka masła i łyżka otrębów do obsypania formy

Wykonanie
Wszystkie składniki łączymy w misce i ucieramy mikserem, aż do dokładnego połączenia. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami. Do formy przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy ok 50 minut. Zostawiamy w kuchence, przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok 10 minut.

Podpowiedź
Żeby chlebek wyrósł tak jak na moim zdjęciu podwoiłam składniki. Tylko soli zamiast podwojonej ilości (2 łyżeczek) wystarczy w zupełności 1.5 łyżeczki.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF