Szukaj na blogu

niedziela, 30 grudnia 2012

KRUCHE BABECZKI - KORPUSY DO WYPEŁNIENIA


        Kruche babeczki nieodzownie kojarzyć będą mi się z dniem 4 grudnia -            imieninami   koleżanki Basi, z którą pracowałam w Polsce. 
                     Zawsze wtedy królowały na imieninowym stole jej pyszne 
           babeczki, oczywiście między  wieloma innymi smakołykami ... ❤

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dkg tłuszczu
  • 2 jaja
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:


Wszystkie składniki zagnieść. Wylepiać cienko foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i  piec ok 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Wypełnić dowolnie:kremem, śmietanką lub budyniem. Przybrać dowolnie owocami, kremem, śmietaną czy galaretką  wg własnej koncepcji.







CIENKIE CHRUŚCIKI


Składniki: (na dużą porcję)

  • 60 dkg mąki
  • 9 żółtek
  • 12 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki spirytusu
  • szczypta soli

Zagniatamy wszystko. Rozwałkowujemy baaardzo cienko. Wykrawamy chruściki i smażymy z obu stron na tłuszczu: oleju lub smalcu (ja preferuję smalec) na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.





                           Przepis od Marii, mojej szwagierki jest nie do podrobienia!                                              Robiłam je w swoim życiu wielokrotnie.
            Jednak mimo usilnych starań nigdy nie byłam w stanie zrobić tak                                                                    cieniutkich, jak ona.

                                                                 Chruściki AD 2015 


PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE MOJEJ MAMY


Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2/3 kostki tłuszczu
  • ok 230g miodu
  • 2 całe jaja
  • 1  łyżka kakao (można, ale nie trzeba)
  • 1 łyżeczka sody
  • 5-6 dkg przyprawy do pierników
  •  
Wykonanie:

Miód roztopić z tłuszczem, łyżką kakao i przyprawą do pierników. Wystudzić. Mąkę, jaja i wystudzony tłuszcz wyrobić dodając na końcu sodę rozpuszczoną w małej ilości wody. Wyrobić. Rozwałkować.  Wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temp. 175st ok 15 minut (w zależności od grubości wyciętych pierników).

Wspomnienie świąt z dzieciństwa... to zawsze zapach pieczonych pierniczków. Piekła je  moja mama, potem ja z małym Bartusiem, wciąż staram się kontynuować tradycję, tyle, że dziś piekę je.. już sama ...



CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ MOJEJ MAMY

Moja mama ciastka przez maszynkę piekła kiedyś bardzo często, zawsze obowiązkowo na maśle... piekła ich całą górę a potem chowała do żółtej, metalowej puszki ...
Mam w pamięci tę żółta puszkę jak i niezapomniany smak maszynkowych ciastek...

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g masła 82%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 1 jajo + 1 żółtko
Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy w lodówce. Na maszynkę do mięsa nakładamy nasadkę do robienia ciastek. Wkładamy po kawałku schłodzonego ciasta i kręcąc wyciskamy różne kształty.
Pieczemy ok 10-15min na złoty kolor w temp. 165st.





        Mmmmm... pychotka ... pachną masłem i ... wspomnieniami rodzinnego domu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF