Szukaj na blogu

poniedziałek, 31 grudnia 2012

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI


Składniki na ciasto:


  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 250 g masła (kostka)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  •  1 kostka masła (250 g)
  • 1½ szklanki cukru (300 g)
  • 1 kg sera (może być serek homo)
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • aromat cytrynowy 
  • 1 puszka brzoskwiń (800g)

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę. Na ciasto wylać  masę serową:

2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.

3. Brzoskwinie  odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.

4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.

5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.
Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do 

pozostałego czasu.




Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF